Modellen, Sverige

Detta inlägg är del 1 av 5 då jag tänkte posta fler inlägg som behandlar detta ämne istället för att köra alla delar i samma inlägg då det kan bli en aning långt.

Jag har under en tid funderat och läst på om svensk säkerhetspolitik och tänkte dela med mig av mina tankar kring detta och jag tänkte börja med att citera Anna Lindh, "Säkerhet måste skapas globalt och gemensamt, och innebära frihet och trygghet för alla. Säkerhet förutsätter mänskliga rättigheter, folkrätt och demokrati". Denna mening sammanfattar ganska bra den svenska synen på hur vi ska driva säkerhetsfrågor i det politiska och militära rummen. Denna syn på att solidaritet och folkrätt är centrala delar för ett säkert samhälle delas av FN, EU och många andra nationer och även om man kan se stora förändringar i hotbilder och att säkerhetsfrågan utvecklats mycket, framförallt under de senaste åren, så ser fortfarande målen för svensk säkerhetspolitik näst intill lika ut:

?·        Bevara Sveriges fred och självständighet.

?·        Bidra till stabilitet och säkerhet i Sveriges närområde.

?·        Stärka internationell fred och säkerhet.

Med dessa tre mål som grund ska man alltså arbeta även i dagsläget, dessa punkter nämns i regeringens säkerhetspolitiska linje där man också talar om att Sverige ska vara militärt alliansfritt och att man ska arbeta aktivt för nedrustning. Detta var då självklart under Göran Perssons tid men Reinfeldts linje är väldigt lik och hans regering för en liknade politik i säkerhetsfrågan. Den stora skillnaden kan då vara att Folkpartiet som nu regerar tillsammans med moderaterna i den så kallade Alliansen vill att Sverige ska gå med i Nato vilket då strider mot de säkerhetspolitiska linjer som finns. Säkerhetsbilden har även kommit att ändras med tiden, på samma sätt som ett samhälle utvecklas, i dagsläget är det inte bara fråga om statens säkerhet utan individens rättigheter och person säkerhet får också ta plats i de stadgar som idag finns.

OVER AND OUT ...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0